Τρόποι χρήσης των Βοτάνων
Ένα απο τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθετε για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων είναι πως να τις αξιοποιείτε.
Το αφέψημα είναι οτι λέει η λέξη: αφήνω να ψηθεί. Παίρνουμε δηλαδή το θεραπευτικό μέρος του φυτού και το βράζουμε με νερό. Συνήθως βράζουμε τα σκληρά τμήματα του φαρμακευτικού φυτού, όπως ρίζες, φλούδες, κοτσάνια σπόρους.
Αν είναι ψιλοκομμένα χρειάζονται να βράσουν μόνο 5 λεπτά. Αν είναι σκληρές ρίζες ή φλούδες πρέπει να τις βράσουμε 15 ως 20 λεπτά για να μας δώσουν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες.
Το έγχυμα είναι η καλύτερη μέθοδος για να πάρουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες των ευαίσθητων μερών των φυτών, των λουλουδιών και των φύλλων τους.
Μόλις αρχίζει να βράζει το νερό το κατεβάζουμε απο την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το θεραπευτικό μέρος του βοτάνου. Το αφήνουμε εκεί απο 10 μέχρι 20 λεπτά το σουρώνουμε και το πίνουμε.
Οι γαργάρες για ερεθισμούς στο στόμα, τις αμυγδαλές, τον φάρυγγα και το λαρύγγι γίνονται με έγχυμα ή αφέψημα, αλλά δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστές, για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Τα καταπλάσματα χρησιμοποιούνται για εξωτερική χρήση, κατευθείαν πάνω στο δέρμα, όπου τα δένουμε με ένα ύφασμα, για μερικά λεπτά. Αν το φυτό έχει ήπια δράση, το ακουμπάμε κατευθείαν στ δέρμα. Αν όμως έχει ερεθιστική ή όξινη δράση ( οπως οι σπόροι του συναπιού) πρέπει να το απλώνουμε σε βαμβακερό ύφασμα, που θα ακουμπήσουμε μετά στο δέρμα μας.
Τα μπάνια με βότανα είναι συνήθως πολύ αποτελεσματικά μέσα θεραπευτικής αγωγής, γιατί επιτρέπουν στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών και βοτάνων να έχουν άμεση επαφή με το
Έγχυμα σε λάδι
Η έγχυση προκύπτει όταν τοποθετήσουμε φρέσκα βότανα μέσα σε δοχείο με λάδι (συνήθως παρθένο ελαιόλαδο) και αν το αφήσουμε στον ήλιο για ορισμένες μέρες ανάλογα με το βότανο. Απελευθερώνονται έτσι οι δραστικές ουσίες του φυτού μέσα στο λάδι και διατηρούνται αναλλοίωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα αν το φυλάξουμε σφραγισμένο σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Από τα πιο γνωστά εγχύματα σε λάδι είναι το βαλσαμόλαδο.
Βάμμα
Είναι έγχυση του βοτάνου στο καθαρό οινόπνευμα ή αλκοόλ για μερικές μέρες. Το οινόπνευμα βοηθάει στην ευκολότερη διάλυση και απορρόφηση των ενεργών συστατικών και ουσιών του βοτάνου. Για οικιακή χρήση είναι κατάλληλα τα αλκοολούχα ποτά (βότκα, τζιν, άσπρο ρούμι, τσίπουρο, ρακί) με 40-50 βαθμούς. Χρησιμοποιούμε καθαρό φυτικό αλκοόλ και σε γενική αναλογία 1:5 (ένα μέρος βοτάνου σε 5 μέρη αλκοόλ). Τοποθετούμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι το βότανο και το γεμίζουμε με αλκοόλ μέχρι να το σκεπάσει εντελώς. Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για τουλάχιστον 10 ημέρες και ανακατεύουμε αναποδογυρίζοντας το μπουκάλι κάθε 2-3 μέρες. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνεται και φυλάσσεται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια παραμένοντας αναλλοίωτο για τουλάχιστον 2χρόνια).
Σιρόπι
Το σιρόπι παρασκευάζεται με την ανάμιξη εγχύματος ή αφεψήματος του βοτάνου με μέλι ή ακατέργαστη ζάχαρη σε γενική αναλογία 2:1. Αφού ζεστάνουμε το μίγμα το ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί και το τοποθετούμε σε σκούρα μπουκαλάκια. Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος για 6 μήνες περίπου.
Αλοιφή
Χρησιμοποιώντας έγχυμα βοτάνων ή το ελαιό του και φυσικό κερί μέλισσας φτιάχνουμε αλοιφή.
Προσοχή: Τα βότανα σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα και τον ιατρό σας. Οι παραπάνω πληροφορίες είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική συμβουλή ή συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη.