Μαγειρική Πλάκα Ψησίματος από Αλάτι Ιμαλαΐων

ΕΣΕΙΣ ΨΗΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΛΑΤΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ!

Οι πλάκες ψησίματος είναι εξολοκλήρου φτιαγμένες από ορυκτό αλάτι Ιμαλάιων και είναι στην διάθεσή σας για να σας προσφέρουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία γεύσης και υγειινού μαγειρέματος!

Διαθέσιμα Μεγέθη:

  • 20x25x5cm
  • 15x15cm

Εντυπωσιάστε τον αγαπημένο σας, τους καλεσμένους σας, την οικογένεια σας μαγειρεύοντας αλλά και σερβίροντας τα φαγητά σας πάνω στην πλάκα!

Οι πλάκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πιάτα, πιατέλες, τηγάνια, επιφάνεια κοπής, πλάκες ψύξης κ.α.  Η χρήση τους στην μαγειρική είναι ένας νέος τρόπος μαγειρέματος που πρέπει να μάθετε  και να γευτείτε όσο το δυνατόν πιο σύντομα!

Πολλά γνωστά εστιατόρια του εξωτερικού και μεγάλοι σεφ σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Αμερική, πλέον και στην Ελλάδα μας, χρησιμοποιούν τις πλάκες για να προσφέρουν στους πελάτες τους μια μοναδική γευστική εμπειρία αλλά και ένα ξεχωριστό αισθητικό αποτέλεσμα στο τραπέζι!

Όσον αφορά την θέρμανση και τον καθαρισμό, οι πλάκες αλατιού χρειάζονται φροντίδα ειδικά στην αρχή. Τις πρώτες φορές που θα τις χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί.  Στις πρώτες χρήσεις θα εμφανιστούν σχισμές και ρωγμές και το αρχικό ροζ χρώμα της μπορεί να αλλάξει σε ένα λευκότερο χρώμα.  Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει με τις χρήσεις και τις πλύσεις μπορεί να διαπιστώσετε ότι ανακτά λίγο από το αρχικό του χρώμα.

Όταν μαγειρεύετε με πλάκες αλατιού θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάχος τουλάχιστον 2,5 εκατ. και άνω.   Βάλτε την πλάκα πάνω στο μάτι υγραερίου, μέσα στον φούρνο σας, στο ΒΒQ (κάρβουνα ή υγραέριο) , ρίξτε πάνω της, τα μπαχαρικά και τα βότανα που επιθυμείτε ΧΩΡΙΣ να προσθέσετε αλάτι και μαγειρέψτε τα πάντα όπως κρέας, θαλασσινά, ψάρια, λαχανικά, αυγό…

Αν θέλετε να είναι λιγότερο αλατισμένα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αλείψετε την πλάκα και τα τρόφιμα με λάδι και αφήστε τα να ψηθούν!

ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ: 
Α) χρησιμοποιώντας κουζίνα αεριού : τοποθετήστε την πλάκα στο μάτι της κουζίνας.  Ρυθμίστε την θερμοκρασία στο χαμηλό και αφήστε την 15 λεπτά να θερμανθεί.  Μπορεί να παρατηρήσετε υγρασία να συσσωρεύεται στις άκρες η οποία θα εξατμιστεί καθώς η πλάκα θα θερμαίνεται. Όσο πιο αργά το κάνετε τόσο το καλύτερο!

Β) χρησιμοποιώντας ηλεκτρική κουζίνα: λειτουργεί καλύτερα από το φυσικό αέριο καθώς υπάρχει λιγότερη υγρασία και πιο ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας.  Αν θερμαίνετε στο μάτι της κουζίνας χρησιμοποιήστε μια φόρμα ζαχαροπλαστικής ή μια βάση wok ή κάποιο μεταλλικό αντικείμενο ώστε να ανυψώνετε την  πλάκα ελαφρώς πάνω από την εστία.  Και εδώ θα πρέπει να ξεκινήσετε με χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 10 λεπτά. Και μετα συνεχίστε με την επιθυμητή θερμοκρασία.  Λόγω του ότι η πλάκα είναι ορυκτή θα πρέπει να θερμαίνεται και να ψύχεται σταδιακά.

Για παράδειγμα αν την τοποθετήσετε σε ΒΒQ με υγραέριο θα το ρυθμίσετε στη σκάλα 1 πρώτα και μετά από 10 λεπτά θα ανεβάσετε την θερμοκρασία στο 3, ώστε να αφήσετε την πλάκα να προσαρμοστεί στην  αλλαγή της θερμοκρασίας.   Μαγειρέψτε το φαγητό σας, μην το κάψετε!

Το αλάτι μαζεύει πάνω του πράγματα όπως χρώμα αρκετά εύκολα, ‘έτσι όση περισσότερη φροντίδα της δίνετε κατά το μαγείρεμα τόσο καλύτερη θα δείχνει!  Αν το χρώμα αρχίζει να αλλοιώνεται αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μαγειρεύει εξίσου καλά όσο μαγείρευε!

Όπως και όταν θα την καθαρίζετε θα την αφήσετε να κρυώσει πολύ καλά, το οποίο αργεί αρκετά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει κρυώσει εντελώς! Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και σφουγγάρι. Τρίψτε δυνατά τις περιοχές όπου πιθανώς έχει κολλήσει ή κρυσταλλώσει υπολείμματα φαγητού (λίπος).

Στεγνώστε την  ομοιόμορφα με ένα μαλακό πανί ή χαρτί. Αφήστε την να στεγνώσει φυσικά στον αέρα και αποθηκεύστε την σε μέρος χωρίς υγρασία!

Πόσο αλατισμένο θα είναι το φαγητό; Όσον αφορά το πόσο αλάτι εισχωρεί στο φαγητό σας, εξαρτάται από το πόσα υγρά περιέχονται στην τροφή, από την περιεκτικότητα του σε λίπος, από το πόσο ζεστό είναι η πλάκα αλατιού, αλλά, και από το πόση ώρα θα το μαγειρέψετε πάνω της. Αλείψτε με καθαρό ελαιόλαδο ώστε να δημιουργηθεί ένα φυσικό φίλμ και  αφού κάψει η πλάκα περάστε πάλι με ελαιόλαδο και είστε έτοιμοι για να  βάλετε πάνω της οτι έχετε επιλέξει για να μαγειρέψετε!

Καλό θα είναι τα φαγητά να μην έχουν πολύ πάχος.  Όπως αναφέρεται και πιο πάνω αλείψτε  ελαφρώς με καλής ποιότητας λάδι την πλάκα και τα φαγητά σας για να είναι λιγότερο αλατισμένα.   Ενημερωθείτε από τον σεφ μας για τις συνταγές!

ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΠΛΑΚΑ ΔΕΝ ΜΟΥΛΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ!